Navigation Menu+

Theaterwerkplaats ‘De Vuurvogel’

Van KWETSBAARHEID naar KRACHT

Voor-brochure In ons theater toont ieder zijn kwetsbare kant, maar met een flinke dosis humor en zelfspot. Spelplezier staat voorop! Bij Theaterwerkplaats ‘De Vuurvogel’ dansen, spelen, zingen en bewegen we en maken we teksten, gedichten, decors, kleding en rekwisieten. Wat we maken, delen we in de groep of voor publiek.

 

FILMPJE Theaterwerkplaats ‘De Vuurvogel’ bestaat 5 jaar! 

Zie hier een minidocumentaire met een terugblik op 5 jaar Theaterwerkplaats ‘De Vuurvogel’! Te zien is hoe het allemaal begon, met een speciale Openingsdag in 2016. Daarna hebben wij veel groei mogen doormaken. Met nieuwe deelnemers, verhuizingen en uiteraard door bijzondere voorstellingen te maken zoals: Vrije Val, Hemelstreken en Ontstemmen. Ook zijn er diverse samenwerkingen geweest waardoor Theaterwerkplaats ‘De Vuurvogel’ zich op diverse vlakken, creatief/theatraal gezien, maatschappelijk en persoonlijk heeft kunnen ontwikkelen. Zeer veel dank aan iedereen die hier aan heeft bijgedragen. Wij verheugen ons op al het moois dat nog mag komen. Dit prachtige filmpje is gemaakt door Vera Golembiewski en ook dank aan Diggie Dex/Paul de Munnik voor het mogen gebruiken van het nummer ‘Laten we Dansen’.

Klik op onderstaande link:

https://youtu.be/H0XO6eQLmAc

Wat is Theaterwerkplaats ‘De Vuurvogel’?

Theaterwerkplaats ‘De Vuurvogel’ is een ontwikkelingsgerichte dagbestedingsplek. Hier leert de deelnemer zich op een expressieve manier te uiten en ontwikkelen, onder begeleiding van professionals met expertise in zowel het theater als in de hulpverlening.

Voor wie is het?

Theaterwerkplaats ‘De Vuurvogel’ is er in het bijzonder voor volwassen mensen met een fysieke handicap, lichte verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel en/of een psychische kwetsbaarheid.

  Afbeelding-Vuurvogel


Wat leer je?

Dit leert de deelnemer allemaal:

  • Vergroten van de expressieve vaardigheden
  • Spelen en experimenteren met theaterwerkvormen
  • Theatraal verbeelden van de persoonlijke kwetsbare thematiek
  • Theatraal werken met de persoonlijke kwetsbare thematiek
  • Maken van een theatervoorstelling
  • Optreden voor de groep of voor publiek
  • Beleven van spelplezier

Expressie vanuit je hart

“Sommige dingen heb je niet in de hand, zoals een handicap of een nare gebeurtenis. Maar wat je wel in de hand hebt: er een positieve draai aan geven. Door expressief te zijn. Door je ervaringen te delen. Hopelijk kan ‘De Vuurvogel’ daarin iets voor jou betekenen. Kom gerust eens rondsnuffelen. Wees welkom!” Evelien

Sinds 1 okt 2019 zitten wij in het sfeervolle, volledig ingerichte theater met foyer op de Biezenstraat 79 in Nijmegen

Keuze uit twee groepen:

1. Spel- en Presentatiegroep

Donderdag van 9.15 tot 16.00 uur / Locatie: Biezenstraat 79, Nijmegen 
In de Spel- en Presentatiegroep worden de expressieve- en spelvaardigheden vergroot. Verschillende theater werkvormen komen aan bod. Bijvoorbeeld: rollen spelen, scenes maken, teksten schrijven, bewegen op muziek, beeldend theater, gebruik van de fantasie. Naast deze vrije expressie heeft de Spel- en Presentatiegroep een tijd lang ervaring opgedaan in het werken met de persoonlijk kwetsbare thematiek. We zijn gegroeid in het delen van persoonlijke ervaringen en hebben een mooie manier gevonden om daar theater van te maken! Zo dragen we bij aan bewustwording voor zowel onszelf als het publiek. We experimenteren veel en maken gebruiken van diverse inspiratiebronnen. De spelleider zorgt voor veel veiligheid in de groep. We helpen elkaar en leren van elkaars verschillen.
Neem contact op via evastheatertuin@gmail.com of 06-42227750 om te komen proefdraaien.


Spel- en Presentatiegroep met ‘PROJECT ONTSTEMMEN’

Vaak zonder dat we het doorhebben zorgen innerlijke ‘criticus’ stemmen voor de nodige onrust, pijn & twijfel. Pleasers, moeters, luiaards, losbollen, betweters en redders zetten een toon neer die tot valse klanken leidt. Anderzijds beleven we door deze stemvorken de gekste dingen. Leveren ze avonturen op die je van te voren niet had kunnen bedenken. Of zorgen ze voor prestaties waar je U tegen zegt. In een intensief proces van delen, uiten, voelen en vinden is er door de spelers van Theaterwerkplaats ‘De Vuurvogel’ geëxperimenteerd met een aantal van deze stemmen. Ze hebben vorm gekregen in een rol, waarbij ze zowel persoonlijk, als theatraal gekarakteriseerd zijn. Bij de voorstelling hoort ook een verdiepend nagesprek met de spelers en regisseur. Bewustwording en een stukje lef om het gesprek te openen – in het nagesprek, of later thuis – is wat we met deze voorstelling willen bereiken. Totale Duur: 80 minuten.

In mijn fantasie voel ik dat ik weet waar ik naar toe ga. Ik snap de richting en dans mee op mijn creativiteit. In de wolken is alles mooier. Kleuren weerkaatsen mijn gemoed. In het licht vang ik mijn geduld.

2. Voorstellingsgroep

Woensdag van 9.15 tot 16.00 uur / Locatie: Biezenstraat 79, Nijmegen
In de Voorstellingsgroep maak je een theatervoorstelling en wordt er opgetreden voor publiek. De spel- en podiumvaardigheden worden hier getraind. Persoonlijk kwetsbare thematiek in combinatie met diverse inspiratiebronnen zijn vertrekpunt voor het maken van de voorstelling. Aan de hand van improvisaties, gerichte spelopdrachten en gesprekken ontdekken we welk thema komt bovendrijven. Dat thema werken we uit. We gaan aan de slag met het maken en verzamelen van beelden, rollen, teksten, scènes, decor en kleding. Op een bepaald moment komt er een script met vaste tekst. Dan repeteren we net zo lang totdat het stuk er goed in zit. We sluiten af met een theatertour op diverse locaties. Bij onze voorstellingen zit altijd een nagesprek.
Neem contact op via evastheatertuin@gmail.com of 06-42227750 om te komen proefdraaien.


 

Voorstellingsgroep project “Vrijdromen”

“Je bent al vrij, kan je dat niet zien dan?
Durf je eigen-wijs-heid te zien.”
“Wrijving geeft warmte.”
“Als ik voor mijn gevoel alleen maar faal,
groei ik dan wel?
Groei zonder twijfel is geen groei.”

Om vooruit te komen moeten we eerst dromen. Inspiratie opdoen.
Twijfels overwinnen. Grenzen verleggen. Maar kan dat ook samen?
En welke droom leven we dan? Of moet dat alleen? In onze ik-mentaliteit.

Als verwrongen staal omgesmolten kan worden, dan kunnen wij toch ook onze
verwardels, kronkelingen en obstakelingen delen om verder te komen?
Beau is zo’n vrijdromer. Hij wil gelukkig zijn, samen, maar worstelt met het maatpak
van de harde buitenwereld.

Dan is er nog het stilstaande beeld van verlangen. Niets weten. Roestige blikken.
En vooral geen vat hebben.

Central Park, een plek waar rust mag zijn, New York 2022.

Theaterwerkplaats ‘De Vuurvogel’ maakt voorstellingen waarin persoonlijke fascinaties,
thematieken en improvisaties het vertrekpunt zijn.
Voor een deel zijn de rollen in Vrijdromen autobiografisch.

Bij de voorstelling hoort een verdiepend nagesprek met de spelers,
studenten en regisseur.
Totale duur: 60 minuten.

Tekst & Regie: Wil

Theater op maat

Het is bij Theaterwerkplaats ‘De Vuurvogel’ ook mogelijk om Theater op Maat te verzorgen. Gedacht kan worden aan een 1 of meerdere theaterworkshops, een theaterlessenreeks of themavoorstelling voor een specifieke doelgroep. Bij de workshops en lessen kun je denken aan: presentatievaardigheden, rollenspelen, prikkelen van de fantasie, sociale vaardigheden, weerbaarheid vergroten of een persoonlijk verhaal verbeelden. De thema’s voor het maken van een voorstelling met een doelgroep kunnen heel uiteenlopend zijn. Denk aan een voorstelling over liefde, gelijkwaardigheid, angst, dromen, macht, agressie of stilte. De locatie is in overleg. Bespreek wat de mogelijkheden zijn door contact op te nemen.

Dramatherapeutische diagnostiek en behandeling

Tijdens de spelgroep of in het repetitieproces van de voorstellingsgroep kan het voorkomen dat er bij de deelnemer kwetsbare thematiek omhoog komt. Theater doet een appèl op de zintuigen, het gevoel, de ervaring. Het zou niet voor het eerst zijn dat er door dergelijke opdrachten persoonlijke processen op gang komen. Er is bij ‘De Vuurvogel’ de mogelijkheid om een uitstap te maken naar dramatherapeutische behandeling of het leveren van een bijdrage in de diagnostiek. In samenspraak met een behandelaar kan een passend behandelplan en termijn worden opgesteld.


Wat kost het?

Financiering van deelname aan de theaterwerkplaats gaat via PGB en dagbestedingsbudgetten. Stuur een mail naar evastheatertuin@gmail.com voor een offerte op maat.
Wil je meer weten?
Neem voor meer informatie of voor aanmelding contact op met Evelien van der Ham en like ons op Facebook

Archief:  Theaterwerkplaats ‘De Vuurvogel’

Klik hier om naar het archief te gaan >>